Eten en drinken op Madeira

De keuken van Madeira maakt voornamelijk gebruik van lokale producten, met varken, kip en rund en voor West-Europeanen vrij onbekende vissoorten.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Madeira heeft geen bijzonder ingenieuze keuken. De meeste recepten zijn vrij eenvoudig, maar daarom niet minder smakelijk. Wanneer u denkt hier dezelfde gerechten op de kaart tegen te zullen komen als op eilanden in de Middellandse Zee, dan komt u voor een verrassing te staan. Madeira heeft een geheel eigen keuken. Echte Madeirese vleesspecialiteiten zijn espetada en carne de vinho e alhos. Espetada is een rundvleesspies met knoflook en laurier en carne de vinho is gemarineerd varkensvlees. Visliefhebbers zullen zeer tevreden zijn met het aanbod op Madeira. Sowieso moet u een keer espada proberen en dan het liefst in Câmara de Lobos. De haarstaartvis (zwarte degenvis) wordt soms bereid met gebakken banaan en deze bijzondere combinatie vraagt erom geproefd te worden. Andere veel gegeten vissoorten op Madeira zijn zwaardvis, tonijn en kabeljauw. De eilandbewoners houden van zoetigheid. Meestal kunt u uit verschillende desserts kiezen, waaronder bijvoorbeeld vers fruit, mangopudding of passievruchtpudding. Ook bij de koffie kunt u uit allerlei heerlijks kiezen, zoals bijvoorbeeld de bolo de mel, honingcake. Bij de maaltijd drinken de Madeiresen wijn, meestal Portugese. Madeira wijn is een aperitief wijn met een alcoholpercentage van 18%. De wijn kent vier verschillende soorten en u moet ze natuurlijk allemaal een keertje proeven. Houdt u van bier, drink dan de op het eiland gebrouwen Sorte Coral.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ontbijten doen de eilandbewoners met een kop koffie en hooguit een sneetje geroosterd brood. Lunch is voor velen de hoofdmaaltijd van de dag en deze wordt rond één uur genuttigd. ’s Avonds gaan de Madeiresen eigenlijk alleen in het weekend uit eten. Ze gaan dan pas rond een uur of 21 aan tafel. Door de weeks kunt u vanaf 18 uur in restaurants terecht en de keuken sluit dan al vrij vroeg. In het weekend kunt u beter later gaan eten, als u tenminste tussen de plaatselijke bevolking van uw maaltijd wilt genieten. Wanneer u met een groep uit eten gaat en afzonderlijk wilt betalen, moet u dit meteen bij het bestellen aangeven. Het wordt echter zeer gewaardeerd, wanneer u net als de eilandbewoners zelf een gezamenlijke rekening neemt en in één keer afrekent.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In alle grotere plaatsen op Madeira zijn supermarkten en kleine levensmiddelenzaken te vinden, waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. In Funchal kunt u ook terecht bij de hypermarket, een extra grote supermarkt. Verse groenten en fruit haalt u bij voorkeur op de markt.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan goede restaurants is op Madeira geen gebrek. Met name in Funchal zijn veel goede restaurants te vinden, maar ook elders op het eiland vindt u prima eetgelegenheden. De Italiaanse en Chinese keuken zijn populair op Madeira en dat merkt u aan het aantal Italiaanse en Chinese restaurants. Eenvoudige eetcafés serveren vaak ook simpele, maar smakelijke gerechten.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater is op Madeira veilig te drinken en bovendien is het van goede kwaliteit. Mineraalwater in flessen hoeft u dus in principe niet aan te schaffen, tenzij u daar de voorkeur aan geeft.