Achtergrond van Madeira

Madeira heeft een prachtig landschap dat al vele harten heeft veroverd.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Madeira is waarschijnlijk zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van vulkaanuitbarstingen in de Atlantische Oceaan. Het eiland is lange tijd onbewoond gebleven en hoewel Feniciërs en Romeinen waarschijnlijk al wel voet aan Madeirees land zetten, hebben zij zich hier nooit gevestigd. In het begin van de 15de eeuw zijn het de Portugezen die zich als eersten op Madeira vestigen. Zij leggen al snel de levada’s, de irrigatiekanalen aan, om hun plantages te bewateren. De Portugezen planten suikerriet aan en Madeira groeit uit tot één van de grootste suikerleveranciers van Europa. Suikerriet blijft zeer belangrijk voor de economie van het eiland tot de 17de eeuw, daarna neemt de wijnproductie deze rol over. Met name de Engelsen nemen veel Madeirese wijn af en veel Engelsen brengen korte tijd op het eiland door. In het begin van de 19de eeuw legeren Engelse soldaten zich enkele jaren op Madeira tijdens de oorlog met Napoleon. Na de oorlog blijven veel van henop het eiland wonen. In 1902 verkrijgt het eiland zelfbestuur, maar pas na de invoer van de democratie in Portugal in 1976 verkrijgt Madeira de status van autonome regio en krijgt het een eigen parlement en een eigen president. Na de aanleg van de luchthavens van Funchal en Porto Santo in de jaren ‘60 groeit het eiland uit tot een populaire toeristenbestemming. De meerderheid van de bevolking van Madeira is tegenwoordig werkzaam in de toeristenindustrie.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Madeira ligt in de Atlantische Oceaan. Samen met Porto Santo en de twee onbewoonde eilandjes, Salvagens en Desertas vormt het de Madeira Archipel. De eilanden liggen zo’n 700 km ten westen van Afrika en 1000 km ten zuiden van Portugal.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Madeira wonen ongeveer 270.000 mensen, waarvan meer dan 90% het katholieke geloof aanhangt. De officiële taal op het eiland is het Portugees.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Madeira heeft een bergachtig landschap met de Pico Ruivo (1861 meter) als hoogste top. Verder is het een zeer groen eiland, dat bekend staat om de vele mooie tuinen en parken. 20% van het eiland wordt bedekt door het bijzondere laurissilva, het eeuwenoude laurierwoud. Andere stukken van het eiland worden gekenmerkt door landbouw. Overal kunt u in elk geval prachtige wandelingen maken, al dan niet langs de levada’s.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Typisch voor Madeira zijn de kleurrijke, driehoekvormige huizen met rieten daken, die onder andere in Santana te vinden zijn. Verder vindt u op het eiland mooie quinta’s, landhuizen. Vele quinta’s huisvesten nu mooie hotels. In Funchal zijn enkele kerken te vinden, waarvan de kathedraal het indrukwekkendst is.