Funchal

Funchal, de hoofdstad van Madeira, is een mooie stad met een aantal leuke bezienswaardigheden.

Het overgrote deel van de toeristen op Madeira kiezen Funchal als hun uitvalsbasis. De stad heeft veel voorzieningen en is bovendien gunstig gelegen. Funchal is een oude stad, die al in het begin van de 15de eeuw gesticht werd. Veel historische gebouwen zijn bewaard gebleven en een wandeling door het oude centrum, de Zona Velha is een aanrader. De stad heeft een aantal hoogtepunten, die u absoluut gezien moet hebben, voordat u weer huiswaarts keert.

Kathedraal

Allereerst moet u een bezoek brengen aan de kathedraal, de trots van Funchal. Van buiten doet de kathedraal enigszins sober aan met weinig versieringen. Wanneer u echter naar binnen gaat zal u direct het plafond opvallen. Het met ivoor ingelegde houtsnijwerk is een kunststuk van de mudejares, de Moren die tijdens de bouw van de kathedraal in het begin van de 16de eeuw op Madeira woonden. Verder vindt u in de kerk een combinatie van gotische en barokke elementen. Gotisch zijn het netgewelf boven de altaarvertrekken en het hoofdaltaar zelf met een beeld van de patroonheilige van Madeira. Dit altaar is gemaakt van een bijzondere rode kalksteensoort. De barokke elementen vindt u terug in de zijkapellen van de kerk. De versieringen en inrichting in deze kapellen dateren uit een later tijdperk, namelijk uit de 18de en 19de eeuw, terwijl de gotische elementen al onderdeel uitmaakten van de eerste inrichting van de kathedraal. Loopt u na het verlaten van de kathedraal even om het gebouw heen om ook de achterkant te bewonderen, want deze is zeer mooi versierd.

Musea

In Funchal bevindt zich een aantal interessante musea. Het Museo de Arte Sacra is gewijd aan religieuze voorwerpen, maar huisvest ook enkele mooie schilderijen van Vlaamse schilders. Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in het Museu de Arte Contemporãnea. Wanneer u wilt weten hoe het leven van rijke Madeirezen er in de 17de en 18de eeuw uit heeft gezien, kunt u terecht in het Quinta das Cruzes. Het herenhuis is in oude stijl ingericht en heeft een prachtige tuin, met daarin nog enkele archeologische vondsten. Het Museu Frederico Freitas is in een 18de eeuws stadspaleis gevestigd en u vindt hier nog een deel van de originele inrichting. Verder huisvest het museum een aardige collectie azulejos. Wanneer u alles wilt weten over de geschiedenis van Madeira, ligt een bezoek aan het Madeira Story Centre voor de hand. Op een leuke manier, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van interactieve panelen, maakt u als het ware een reis door de tijd. Ook voor kinderen is een bezoek aan het Story Centre een leuk uitje.

Parken en tuinen

Madeira staat bekend om haar parken en tuinen en ook in Funchal vindt u veel groen. Volledig tot rust komen in de schaduw kunt u bijvoorbeeld in het Jardim Municipal, het stadspark dat aan het einde van de 19de eeuw is aangelegd. Ook goed toeven is het in het Parque de Santa Catarina. Tot slot is de tuin van de Quinta Vigia een aanrader voor tuin- en plantenliefhebbers.

Mercado los Lavradores

Misschien wel de leukste bezienswaardigheid van de stad is de markt. De Mercado los Lavradores is een in art-deco stijl gebouwde markthal, waar de marktkooplui hun prachtige waar aan de man brengen. Op de eerste verdieping vindt u de fruit- en groentemarkt, waar de prachtige kleuren u uitnodigen om een en ander te proeven. Op de begane grond vindt u viskramen, lederwaren kramen en slagers. De bloemverkopers op de markt zijn net zo kleurrijk gekleed als het product dat ze verkopen, wat absoluut bijdraagt aan de sfeer op de markt.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Madeira:

Foto’s van Funchal

Ligging