Monte

Monte is het boven Funchal gelegen chique villadorp, waar u heerlijk ontsnapt aan de drukte van de hoofdstad en kunt genieten van prachtige tuinen.

Een uitstapje naar Monte begint al op de weg ernaar toe. U kunt vanuit Funchal naar boven per auto, bus of, en dit is verreweg de meest spectaculaire optie, per kabelbaan. Het tochtje in de kabelbaan biedt u schitterend uitzicht op de baai van Funchal.

In Monte zelf vindt u enkele belangrijke bezienswaardigheden. Allereerst ligt hier één van de belangrijkste kerken van het eiland. De Igreja de Nossa Senhora do Monte is in 1470 gebouwd. De kerk vormt al jaren een bedevaartsoord. Pelgrims komen hier om tot het Mariabeeld te bidden. Volgens de legende werd Funchal in het begin van de 19de eeuw overspoeld door regens en hier kwam pas een einde aan toen de bevolking haar gebeden tot het Mariabeeld richtten. Op 15 augustus, wanneer Maria Hemelvaart wordt gevierd, vormt Monte het decor van de uitgebreidste viering op Madeira. Bent u in de buurt, ga dan zeker een kijkje nemen! In een zijkapel van de kerk vindt u overigens de sarcofaag van Karel I, de laatste keizer van Oostenrijk, die in 2004 door Paus Johannes Paulus II heilig werd verklaard.

De andere grote toeristische trekpleister van Monte is de Jardim Tropical Monte Palace. Het Monte Palace was in vroegere tijden het beste hotel van Madeira, maar na de Tweede Wereldoorlog raakt het in verval. In de jaren 80 koopt de rijke ondernemer Joe Berardo het. Hij heeft zijn inkomsten gegenereerd uit de goudhandel in zuidelijk Afrika en daar ook de nodige kunstobjecten en planten verzameld. Deze integreert hij op ingenieuze wijze in de tuinen van het paleis. Berardo heeft ook de nodige azulejo’s, typische Portugese tegels, verzameld en ook deze vindt u terug in de prachtige tropische tuin. Andere gedeeltes van de tuin zijn gewijd aan inheemse Madeirese planten en bomen en ook bijzonder is de Aziatische tuin met boeddhabeelden, draken en Japanse lampen. In Jardim Tropical Monte Palace bevindt zich een grote vijver met prachtige koikarpers en in het museum kunt u een collectie Zimbabwaanse beeldwerken en grote mineralen uit o.a. Zuid-Afrika en Brazilië bewonderen. Het paleis zelf, dat onderin de tuin gelegen is, is niet geopend voor publiek. Wel kunt u op het balkon prachtig uitkijken over Funchal.

In Monte zijn diverse quinta’s, luxe villa’s gelegen, waarvan sommige als hotel fungeren. De meeste beschikken over een prachtige tuin, welke vaak voor toeristen geopend is. Wanneer u genoeg gezien heeft in Monte, kunt u op traditionele wijzen afdalen naar Funchal. Stap in een tobogan, een rieten rodel, en laat u door twee fraai geklede carreiros naar beneden begeleiden.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Madeira:

Foto’s van Monte

Ligging