Evenementen op Madeira

Het merendeel van de eilandbewoners is katholiek en zij vieren het paas- en kerstfeest. Daarnaast vinden met name in Funchal enkele leuke festivals plaats.

Religieuze feestdagen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u tijdens de paasdagen op Madeira bent, is het leuk om op Goede Vrijdag naar Funchal te gaan. Daar vindt dan een processie door de stad plaats, waarbij beelden van Christus en Maria door de stad worden gevoerd. Achter de bisschop en de beelden lopen broederschappen. Voor het overige is het paasfeest met name een familiefeest, dat niet zozeer in het openbaar gevierd wordt. Ook het kerstfeest wordt met familie gevierd, maar wanneer u rond de kerst op Madeira bent, zult u overal kunnen genieten van vrolijk verlichte straten en bovendien zijn op vele plekken kerststallen geplaatst. Loopt u vooral de plaatselijke kerk in om een kijkje bij de kerststal te nemen. Op kerstavond gaat bijna iedereen naar de nachtmis en Eerste Kerstdag zijn alle winkels en openbare gelegenheden gesloten. Deze dag brengt iedereen thuis met familie door. Op 15 augustus wordt Maria Hemelvaart gevierd en de grootste viering vindt plaats in de kerk van Monte. Wanneer u een echt Madeirees feest mee wilt maken, moet u zich op 15 augustus naar Monte begeven.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Carnaval wordt op Madeira uitbundig gevierd. In Funchal vindt zowel op de zaterdag als op de dinsdag een optocht plaats. In de zaterdagoptocht spelen sambagroepen de hoofdrol, terwijl drie dagen later de deelnemers de politiek op de hak nemen. Wanneer u ook op de zondag een optocht wilt zien, kunt u naar Machico, waar u in Braziliaanse sfeer terecht komt. Het tweede weekend na Pasen wordt het grootste festival van het eiland gevierd. In Funchal wordt dan het bloemenfestival, Festa de Flor, gehouden. Zowel op zaterdag als op zondag vinden allerlei activiteiten plaats. Hoogtepunt is de optocht op zondag met praalwagens. Juni is een interessante maand voor liefhebbers van klassieke muziek. Tijdens het Festival do Atlântico vinden op diverse plaatsen in Funchal, maar ook in kleinere plaatsen, waaronder in Porto Moniz, in de weekenden optredens plaats. Op zaterdagen kunt u in Funchal een vuurwerkshow bijwonen. Aan het eind van de druivenoogst wordt het Festa do Vinho Madeira gevierd. Een weekend lang vinden met name in Funchal activiteiten plaats. In Estreito de Câmara de Lobos krijgt u de kans om met uw blote voeten druiven te pletten.